Sesiuni de instruire pentru accesarea de fonduri prin INSTRUMENTUL PENTRU IMM-uri al Comisiei Europene

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est organizeaza, in perioada 21-23 noiembrie 2016, in Piatra-Neamt, Suceava si Bacau, o serie de seminarii dedicate IMM-urilor inovative si interesate sa depuna sau sa-si imbunatateasca o aplicatie in cadrul Programului de finantare: Instrumentul pentru IMM-uri*.

Lectorul invitat, Dr. Jernej Zupanc,  a indeplinit, deopotriva, rolul de evaluator in cadrul Programului Orizont 2020 (peste 200 aplicații evaluate), dar si de consultant (aplicatie aprobata in Faza 2 care a primit un punctaj de 14.1/15 si finantare in valoare de 1.5 milioane Euro).

Expertul va prezenta, in mod particular, detaliile care ar trebui urmarite de catre solicitanti in realizarea unei aplicatii si care pot juca un rol esential in evaluarea cu succes a unei aplicatii finantate din Instrumentul pentru IMM-uri. Participantii vor avea ocazia sa obtina informatii relevante pentru urmatoarele subiecte:

  • Care este rolul evaluatorilor externi in procesul de evaluare si punctare a unei aplicatii?
  • Ce urmaresc evaluatorii intr-o cerere de finantare realizata de o companie?
  • Care este solutia pentru cresterea credibilitatii unui IMM/consortiu si ideii de proiect inovativ propusa?
  • Care sunt greselile frecvente si cum pot fi acestea evitate?
  • Cum poate fi creata o „prima impresie” buna prin intelegerea perceptiei vizuale a evaluatorului?
  • Cum pot fi explicate ideile complexe intr-un material succint?

Locatiile de desfasurare a celor 3 seminarii sunt:

  • Piatra-Neamt, 21 Noiembrie 2016, Hotel Central (Piata Petrodava nr.1-3)
  • Suceava, 22 Noiembrie 2016, Camera de Comert si Industrie Suceava (Str. Universitatii nr.15-17)
  • Bacau, 23 Noiembrie 2016, Hotel Dumbrava (Str. Dumbrava Rosie nr.2)

Prezentarile si discutiile din cadrul evenimentelor vor avea loc in limba engleza. Participarea la eveniment este gratuita, in limita locurilor disponibile si cu inscrierea prealabila, pana la data de 18 noiembrie 2016 (ora 12:00) la adresa: https://goo.gl/forms/BukHjBwkEZ30XuTG2.

 

* Ce este instrumentul pentru IMM-uri?

Parte a programului Orizont 2020 (cu un buget de aproape 80 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020), SME Instrument isi propune sa finanteze cele mai inovatoare intreprinderi mici care au un potential mare de crestere. Instrumentul dispune de un buget de aprox. 3 miliarde de euro pentru o perioada de sapte ani si ofera granturi simple si rapide pentru studii de fezabilitate in materie de inovare antreprenoriala (faza 1) si pentru proiecte demonstrative (faza 2). In plus, conceptele suficient de mature pentru a atrage investitii pot sa beneficieze si de consiliere in dezvoltarea afacerilor si de alte servicii de sprijin (faza 3).  Procesul de depunere a cererilor este simplu, insa finantarea va fi acordata doar celor mai bune proiecte. Temele eligibile sunt prezentate in programul de lucru privind „Inovarea in IMM-uri”, aferent Programului Orizont 2020 sunt disponibile la adresa: http://ec.europa.eu/easme/en/horizons-2020-sme-instrument.